ZUIVER ZUIVER ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ ΒΙΟ 200 γρ.

ZUIVER ZUIVER ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ ΒΙΟ 200 γρ.
  • Κωδικός Προϊόντος: 3299
  • Διαθεσιμότητα: Ναι
  • 2,30€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 2,30€

Το γάλα, η πολύτιμη αυτή τροφή της φύσης, εφοδιάζει τον οργανισμό των ανθρώπων και των ζώων με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, περισσότερο μάλιστα από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Για τον λόγο αυτόν το γάλα θεωρείται η πιο πλούσια τροφή της φύσης. Αν εξαιρέσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων τα οποία εκδηλώνουν αλλεργικά συμπτώματα ή ευαισθησία στην κατανάλωση του γάλακτος, ιδιαίτερα του αγελαδινού, το γάλα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του καθημερινού διαιτολογίου μας, ιδιαίτερα των παιδιών και των ηλικιωμένων. Αποτελεί τη βασική πηγή εφοδιασμού του ανθρώπου με πολλά ουσιώδη συστατικά όπως είναι το ασβέστιο, ο φωσφόρος, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β2κ.ά. Εφοδιάζει επίσης τον οργανισμό μας με πολύτιμες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και με πολλά βασικά αμινοξέα. Συμβάλλει, αλλά σε μικρότερο βαθμό, στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε βιταμίνες Α και Β1. Επειδή όμως κατά τη διαδικασία της παραγωγής, της μεταφοράς και της συντήρησης του γάλακτος εισβάλλουν σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί, πολλοί από τους οποίους ενδέχεται να είναι παθογόνοι για τον άνθρωπο, το νωπό γάλα, προτού δοθεί στην κατανάλωση, πρέπει να υποστεί θερμική επεξεργασία για να καταστεί ακίνδυνο στους καταναλωτές. Δύο είναι οι βασικές θερμικές επεξεργασίες στις οποίες υποβάλλεται το γάλα: η παστερίωση και η αποστείρωση. Με την παστερίωση καταστρέφεται το σύνολο των παθογόνων και η συντριπτική πλειονότητα των λοιπών, μη παθογόνων, μικροοργανισμών. Οι λίγοι που επιζούν μετά την παστερίωση είναι ακίνδυνοι για τον άνθρωπο και δεν αναπτύσσονται στη θερμοκρασία του ψυγείου, όπου συντηρείται το παστεριωμένο γάλα.

Αντίθετα, με την αποστείρωση καταστρέφεται το σύνολο των παθογόνων και μη μικροοργανισμών καθώς επίσης και το σύνολο των σπορίων τους. Αποτέλεσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής των μικροοργανισμών είναι το αποστειρωμένο γάλα να διατηρείται, εκτός ψυγείου, ώς και έξι μήνες χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος από την κατανάλωσή του. Οι θερμικές επεξεργασίες όμως επιφέρουν αλλοιώσεις στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων και μείωση της θρεπτικής αξίας τους, ανάλογα βεβαίως και με τον βαθμό της έντασής τους.

Γενικά μπορεί να λεχθεί ότι η παστερίωση του γάλακτος αποτελεί μετρίου βαθμού θερμική επεξεργασία, χωρίς να μειώνει τη θρεπτική αξία του ή να υποβαθμίζει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Αντίθετα, η αποστείρωση του γάλακτος σε υπερυψηλές θερμοκρασίες (135-150ΨC), όπως συμβαίνει με την παρασκευή του γάλακτος μακράς διαρκείας (long life γάλα ή UHT γάλα), επιφέρει σημαντική υποβάθμιση της θρεπτικής αξίας του και σημαντική απώλεια των πιο ευαίσθητων θρεπτικών συστατικών του, όπως είναι το φολικό οξύ, το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), η βιταμίνη Β12, η θειαμίνη και άλλα συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εξάλλου η μεγάλη διάρκεια ζωής του αποστειρωμένου γάλακτος οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση της θρεπτικής αξίας του, γιατί συστατικά του όπως οι βιταμίνες Β6 και Α και σε μικρότερο βαθμό η βιταμίνη Β12καταστρέφονται κατά τη μακρόχρονη διατήρησή του. Η αποστείρωση επιφέρει επίσης αλλαγές στο τυπικό, ευχάριστο άρωμα του γάλακτος προσδίδοντας σε αυτό χαρακτηριστικά «ψημένης» μυρωδιάς. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το εβαπορέ γάλα, λόγω της δραστικής θερμικής επεξεργασίας στην οποία υποβάλλεται κατά την παρασκευή του, έχει μικρότερη θρεπτική αξία από το γάλα διαρκείας (UHT γάλα) και ακόμη μικρότερη από το παστεριωμένο γάλα. Και τούτο διότι κατά την παρασκευή του καταστρέφεται η λυσίνη, ένα πολύτιμο για τον άνθρωπο αμινοξύ

Πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν